Een ode aan jou

Tegenwoordig hebben we vele lijstjes en scores waarop u meestal dezelfde gezichten kunt tegenkomen. Deze lijsten variëren van machtigste man, machtigste vrouw, invloedrijkste vrouw, invloedrijkste man tot en met best geklede man, best geklede vrouw en ga zo maar door. Je kunt het niet zo gek bedenken of we hebben er een lijstje voor. Deze lijstjes roepen bij mij altijd vele vragen op. Door wie en hoe komen dergelijke lijstjes tot stand? Door wie en hoe worden de jury’s samengesteld? Hoe wordt de objectiviteit van de juryleden beoordeeld en door wie? Soms zie je iemand in de jury zitten die toevallig BFF (Best Friends Forever) is van iemand die de prijs heeft gewonnen. Door wie en hoe wordt er bewaakt dat die lijsten een afspiegeling van de samenleving zijn? Wie en hoe bewaakt dat die lijsten dezelfde samenleving daadwerkelijk wat opleveren? Als je de invloedrijkste man of vrouw bent, waarop heb je dan invloed? Voor wie? En hoe? Hoe wordt je invloed gemonitord? Kun je ook je invloed verliezen? Moet je dan je prijs teruggeven? Ik gun iedereen zijn/haar prijs van harte. Ik hoop dat u mij niet kwalijk neemt als ik nog een lijstje wil toevoegen aan de al bestaande vele lijstjes.

Top lijst van goede mensen

In willekeurige volgorde wil ik als eerste mijn buren op die lijst zetten. Als alleenstaande, werkende moeder kan ik me geen betere buren voorstellen dan de mijne. We hebben collectief mijn dochter groot gebracht. Als ik ziek was, deden ze de boodschappen. Een keer ging mijn buurman midden in de nacht naar een ander dorp om medicijnen voor mijn ziek kind op te halen. Ze staan altijd voor me klaar. Ze hebben al jaren de sleutel van mijn huis en ze horen ook bij ons thuis.

Ode aan mijn vriendin die borstkanker heeft overleefd. Terwijl wij letterlijk en figuurlijk instortten stond zij positief, vrolijk en met een onnoemlijke kracht voor ons klaar i.p.v. andersom. Wat een krachtvrouw.

Ode aan nog een vriendin die op haar 15e met haar broer van 6 jaar oud en zus van 4 jaar oud naar Nederland is gekomen. We noemen ze alleenstaande minderjarige asielzoekers. Ze hebben het samen gered. Alle drie zijn ze nu hoogopgeleid en hebben een eigen gezin. Wat een overlevingsdrang en doorzettingsvermogen. Een inspiratie.

In de loop der jaren heb ik een kaartenbak samengesteld van allerlei mannen en vrouwen die bij mij klusjes doen. Ze hebben me allemaal gevraagd en ongevraagd geholpen. In een tijd waar alles een prijskaartje heeft, is dit voor mij onbetaalbaar.

Ik wil geen namen noemen. Dit omdat ik weet dat ik een aantal in verlegenheid zou brengen. Wat is bescheidenheid in een tijd van framing toch waardevol. Ode aan jullie die mij door kritische reflectie keer op keer een spiegel voor hebben gehouden. Wat heb ik veel van jullie geleerd. Jullie boeken, jullie publicaties, jullie vriendschap is voor mij de lucht die ik adem. Jullie gunnen een ander succes, geluk en liefde. Dit hebben jullie zo vaak voor mij gedaan door zelf opzij te stappen en mij, een ander, die ruimte te gunnen. Zou ik ooit hiervoor een woord kunnen vinden om mijn dankbaarheid te kunnen beschrijven?

Deze lijst is onuitputtelijk. Last but not least een ode aan jou. Omdat je er bent en dag in en dag uit je best doet voor jezelf en voor een ander.  

In everyone's life, at some time, our inner fire goes out. It is then burst into flame by an encounter with another human being. We should all be thankful for those people who rekindle the inner spirit.

Albert Schweitzer


Ik wens jou en de jouwen een gezond en liefdevol 2014 toe.

Guity Mohebbi

20 december 2013

 

 

Blog


sitemap Guity Mohebbi
kernwoorden
Guity
Mohebbi
Allochtonia
Autochtonia
culturen
migratie
etnisch
debat
discriminatie
identiteit
jongeren
Islam
moslims
religie
geloof
moslima’s
nieuwe Nederlanders
vluchtelingen
vrijheid
vrijheid van meningsuiting
Wilders
angst
haat
land van herkomst
diversiteit
multiculturele samenleving
democratie
tolerantie
allochtonen
bruggenbouwers
beeldvorming
vooroordelen
uitsluiting
insluiting
verdraagzaamheid
Nederlanderschap
gemeenschappelijkheid
positief
negatief
afwending
afwijking
verrijking
moskee
identiteit
multiculturele samenleving
Allah
god
attitude
integratie
aanpassen
assimilatie
het wij
het zij
verbeelding
trots
stimuleren
waarden en normen
criminaliteit
geweld
Nederlandspaspoort
verbinding
werelden
kosmopolitisch
geloof
ons land
erkenning
vriendschap
politiek correct
integratievraagstukken
ontmoeten
pioniers
nieuwe wereld
buitenlander
Nederlandse identiteit
autochtone Nederlanders
visie
toekomst
kritische reflectie
etnocentristisch
acceptatie
mobiliseren
onverschillig
niet-Nederlands
onverenigbaar
problematisch
waarden en normen
thuis gevoel
erbij horen
meerderheid
minderheid
dialoog
houding
leefwijze
levensvorm
investeren
samenkomen
diverse afkomst
Nederlanderschap
oprechte betrokkenheid
discriminatie-vrije omgeving
samenleving
doorbreken
afsluiten
zelfdefinitie
populisme
maatschappij
respect
participatie
dichotomieën
beperkend
kloof
verbinden van werelden
lef
solidariteit
emotionele aansluiting
gemeenschappelijkheid
waardering
Nedo’s
Divo’s
anders-zijn
erkenning van verschil
gelijkheid
verschillend-zijn
leefwijze
 
Deze website wordt onderhouden met cms pprzz® een product van ontwerpbureau TWEED in Vinkeveen sitemap sluiten