Jodenhaat

Het geluid van mijn televisie stond uit omdat ik aan het telefoneren was. Ik zag bij Pauw & Witteman (13 maart 2013) een aantal jongeren aan het woord komen. Ik zag 2 of 3 rustige, goed verzorgde en lachende jongens praten. Ze zagen er normaal en niet bedreigend uit. Het leek alsof ze heel rustig met iemand aan het discussiëren waren. Ik dacht bij mezelf: wat leuk jongeren aan het woord bij Pauw & Witteman. Er werd niet over hen gesproken maar met hen, wat een verademing. Mijn vreugde was helaas van korte duur toen ik het geluid van mijn televisie weer aanzette!

Het waren Nederlandse jongeren van Turkse afkomst uit het Arnhemse Broek. ‘Wat Hitler met de joden heeft gedaan, daar ben ik wel tevreden mee.’ Ik begreep dat dit door een van de jongens was gezegd met instemming van de andere jongeren. Mijn maag draaide zich om. Waar komt dit vandaan? Zo veel informatie en zo weinig kennis, waarom?

Iran

Ik was 19 jaar oud toen ik in Nederland bij de dodenherdenking voor het eerst geconfronteerd werd met de Holocaust. Ik kon me niet herinneren dat ik in Iran op school, door mijn ouders of wie dan ook hierover was geïnformeerd. Er was wel een klein stukje in het geschiedenisboek geschreven maar dat was ook alles. Het vreemde is dat dit nooit een kwestie of onderwerp in mijn jeugd is geweest. Toch groei je op met het idee of beter gezegd met het gevoel dat je per definitie tegen Israëliërs en voor Palestijnen bent of moet zijn. Voor zover ik me kan herinneren  ging het tijdens mijn jeugd  niet eens over joden versus moslims. Een vreemde gewaarwording om me dit nu na bijna 30 jaar na dato door de uitspraken van de bovengenoemde jongeren weer te herinneren.

Egypte

Een eerste reis jaren later naar Egypte en een ontmoeting met een jonge groep Israëlische en Palestijnse vrienden is voor mij een eyeopener geweest. Ik was toen zo verbaasd en eerlijk gezegd geschokt om voor het eerst twee vijanden samen als vrienden te ontmoeten. Ik vroeg ze ook door stomheid geslagen: haten jullie elkaar dan niet? Ik ben namelijk met dit idee opgegroeid. Ze moesten hier erg om lachen en zeiden dat dit niet de eerste keer was om met zo’n opmerking geconfronteerd te worden. Ik bleef wel met schaamte over mijn eigen onwetendheid achter. Het zijn net mensen, dacht ik toen.

Nederland

Door mijn eigen ervaring ben ik als ouder actiever met mijn dochter aan de slag gegaan. Ik ben samen met haar vele boeken waaronder ook die van mijn favoriete schrijver Elie Wiesel gaan lezen. We hebben ook in bijna al onze reizen diverse Holocaust musea bezocht. Wie niet leert uit de geschiedenis, is gedoemd om ze te herhalen. Dit wilde ik aan mijn dochter overbrengen omdat ze dit voor mijn gevoel niet voldoende op school leerde. Tijdens ons eerste bezoek aan het Holocaust memoriaal museum, toen ze 12 jaar oud was, besefte ik dat ze het ging voelen. Ze heeft  niet één woord tijdens dit bezoek uitgebracht. We hebben er daarna samen uren over gepraat. Ik wilde dat ze besefte, al was ze zo jong, hoe belangrijk onze vrijheid en democratie is. Waarom ze niet alleen haar eigen vrijheid moet koesteren maar ook en vooral die van een ander. We hebben het gehad over: liefde en haat, vooroordelen, discriminatie, uitsluiting, onwetendheid enz.. Wat deze al dan niet met een samenleving  kunnen doen en waarom we met z’n allen hier verantwoordelijk voor zijn. Ik heb met haar mijn oorlogservaring gedeeld zodat ze weet en intrinsiek voelt waarom we onze vrede moeten koesteren. Jongeren zijn net een spons en de vraag is wie ze voedt, vanuit een oprechte betrokkenheid en verantwoordelijkheid voor de toekomst van onze samenleving

Ik zette het geluid van televisie weer uit omdat ik niet uit het oog wilde verliezen dat het nog over rustige, goed verzorgde en lachende jonge jongeren ging!

Guity Mohebbi

15 maart 2013

 

 

Blog


sitemap Guity Mohebbi
kernwoorden
Guity
Mohebbi
Allochtonia
Autochtonia
culturen
migratie
etnisch
debat
discriminatie
identiteit
jongeren
Islam
moslims
religie
geloof
moslima’s
nieuwe Nederlanders
vluchtelingen
vrijheid
vrijheid van meningsuiting
Wilders
angst
haat
land van herkomst
diversiteit
multiculturele samenleving
democratie
tolerantie
allochtonen
bruggenbouwers
beeldvorming
vooroordelen
uitsluiting
insluiting
verdraagzaamheid
Nederlanderschap
gemeenschappelijkheid
positief
negatief
afwending
afwijking
verrijking
moskee
identiteit
multiculturele samenleving
Allah
god
attitude
integratie
aanpassen
assimilatie
het wij
het zij
verbeelding
trots
stimuleren
waarden en normen
criminaliteit
geweld
Nederlandspaspoort
verbinding
werelden
kosmopolitisch
geloof
ons land
erkenning
vriendschap
politiek correct
integratievraagstukken
ontmoeten
pioniers
nieuwe wereld
buitenlander
Nederlandse identiteit
autochtone Nederlanders
visie
toekomst
kritische reflectie
etnocentristisch
acceptatie
mobiliseren
onverschillig
niet-Nederlands
onverenigbaar
problematisch
waarden en normen
thuis gevoel
erbij horen
meerderheid
minderheid
dialoog
houding
leefwijze
levensvorm
investeren
samenkomen
diverse afkomst
Nederlanderschap
oprechte betrokkenheid
discriminatie-vrije omgeving
samenleving
doorbreken
afsluiten
zelfdefinitie
populisme
maatschappij
respect
participatie
dichotomieën
beperkend
kloof
verbinden van werelden
lef
solidariteit
emotionele aansluiting
gemeenschappelijkheid
waardering
Nedo’s
Divo’s
anders-zijn
erkenning van verschil
gelijkheid
verschillend-zijn
leefwijze
 
Deze website wordt onderhouden met cms pprzz® een product van ontwerpbureau TWEED in Vinkeveen sitemap sluiten