Marokkanendebat

Je bent tuig. Je deugt niet. Je kunt niets. Je bent waardeloos. Je bent een geboren crimineel dat zit in je DNA. Je geloof is achterlijk. Je ouders deugen niet, ze kunnen je niet eens opvoeden. Je bent tot overlast. Je bent het vuil van onze samenleving dat opgeruimd moet worden. Donder op en uit ons gezichtsveld.

Hoe voelt het als u dit hoort? Sta er eens bij stil, voel het. Stelt u zich voor dat een kind van 14 of 16 jaar dit te horen krijgt. Stelt u zich voor dat uw kind dit te horen krijgt. Hoe zou het voelen? Voor u en voor uw kind? Ziet u het voor zich? Kijkt u eens naar de ogen van uw kind. Wat zou hij of zij denken of voelen? Zijn bovengenoemde uitspraken stimulerend? Inspirerend? Zetten ze aan tot actie? Bevorderen ze het zelfbeeld? Bevorderen ze het zelfvertrouwen? Geven ze überhaupt vertrouwen?

Verloren generatie

Ik ben een tijdje coach geweest van een probleem meisje uit de Bijlmermeer. Haar leerkracht wenste mij heel veel sterkte en zei; niets helpt, dit is een verloren generatie. Haar leerkracht had haar en de hoop voor haar opgegeven. Om u een beeld te geven: het ging om meisje van 16, wonend in Amstelveen. Ze was ontspoord en behoorde niet tot de nette kinderen. Haar ouders brachten haar naar school in de Bijlmermeer omdat ze haar niet in de buurt van hun dagelijks sociaal leven wilden hebben. Een andere locatie, buiten het gezichtsveld van de ouders, het probleem of beter gezegd hun dochter was van een ander en die ander moest het probleem maar zien op te lossen. Ze betaalden ervoor en brachten en haalden haar dagelijks op. Dat meisje had geen enkele ambitie en wist niet wat ze met haar leven wilde doen. Kinderen zijn bekend om hun fantasie en om hun dromen. Dat meisje had geen dromen!

Uit het gezichtsveld

Wat hierboven is geschetst is wat dagelijks en al jaren, generatie na generatie met de Nederlandse jongeren van Marokkaanse afkomst gebeurt. We plaatsen deze jongeren buiten de samenleving. We geven het een naam “Marokkaanse problemen” en plaatsen dit buiten onze verantwoordelijkheid. Dat is hun probleem. We hebben er niets mee te maken. Een ander en het liefst de eigen gemeenschap zelf moet het zien op te lossen. Wat oplossen en hoe? Dat weten we ook niet, we do’nt really care zolang het onze samenleving en ons geen geld en/of moeite gaat kosten. We willen ze ook niet in ons gezichtsveld hebben. We willen ze het liefst iedere dag naar de Bijlmermeer brengen en ophalen.

Hoewel er wellicht duizenden (wetenschappelijke) onderzoeken en projecten plaats hebben gevonden weten we het met z’n allen niet. We hebben allemaal meningen. Er zijn voorstanders en tegenstanders. Onze minister draagt ook drie effectieve oplossingen aan: keihard aanpakken, keihard aanpakken en keihard aanpakken. We maken ook hier een nationale soap van met onze Tweede Kamer leden in de hoofdrol.

Ik weet het ook niet. We staan de dag daarna met z’n allen weer op en beginnen met een nieuw onderwerp zonder ons af te vragen wat het bovengenoemde met onze jongeren doet en heeft gedaan. Waren we met z’n allen deel van de oplossing of van het probleem? I wonder!

Guity Mohebbi

5 april 2013

Blog


sitemap Guity Mohebbi
kernwoorden
Guity
Mohebbi
Allochtonia
Autochtonia
culturen
migratie
etnisch
debat
discriminatie
identiteit
jongeren
Islam
moslims
religie
geloof
moslima’s
nieuwe Nederlanders
vluchtelingen
vrijheid
vrijheid van meningsuiting
Wilders
angst
haat
land van herkomst
diversiteit
multiculturele samenleving
democratie
tolerantie
allochtonen
bruggenbouwers
beeldvorming
vooroordelen
uitsluiting
insluiting
verdraagzaamheid
Nederlanderschap
gemeenschappelijkheid
positief
negatief
afwending
afwijking
verrijking
moskee
identiteit
multiculturele samenleving
Allah
god
attitude
integratie
aanpassen
assimilatie
het wij
het zij
verbeelding
trots
stimuleren
waarden en normen
criminaliteit
geweld
Nederlandspaspoort
verbinding
werelden
kosmopolitisch
geloof
ons land
erkenning
vriendschap
politiek correct
integratievraagstukken
ontmoeten
pioniers
nieuwe wereld
buitenlander
Nederlandse identiteit
autochtone Nederlanders
visie
toekomst
kritische reflectie
etnocentristisch
acceptatie
mobiliseren
onverschillig
niet-Nederlands
onverenigbaar
problematisch
waarden en normen
thuis gevoel
erbij horen
meerderheid
minderheid
dialoog
houding
leefwijze
levensvorm
investeren
samenkomen
diverse afkomst
Nederlanderschap
oprechte betrokkenheid
discriminatie-vrije omgeving
samenleving
doorbreken
afsluiten
zelfdefinitie
populisme
maatschappij
respect
participatie
dichotomieën
beperkend
kloof
verbinden van werelden
lef
solidariteit
emotionele aansluiting
gemeenschappelijkheid
waardering
Nedo’s
Divo’s
anders-zijn
erkenning van verschil
gelijkheid
verschillend-zijn
leefwijze
 
Deze website wordt onderhouden met cms pprzz® een product van ontwerpbureau TWEED in Vinkeveen sitemap sluiten